Bikesrepublic

Bekas Menteri Pengangkutan Singapura Hadapi 35 Dakwaan Rasuah

Bekas Menteri Pengangkutan Singapura S. Iswaran telah dihadapkan lapan lagi pertuduhan menjadikan jumlah keseluruhan kepada 35 pertuduhan hari ini.

Tuduhan tambahan itu membabitkan dakwaan mendapatkan barangan berharga bernilai kira-kira SGD18,956 (RM66,582.50), atas kapasiti menteri daripada individu yang mempunyai urusan dengan Kementeriannya, kata Biro Siasatan Amalan Rasuah (Corrupt Practices Invetigation Bureau/CPIB).

Mengikut kertas pertuduhan, barangan itu termasuk beberapa botol wiski, kayu golf dan sebuah basikal Brompton bernilai SGD$7,907.50 (RM27,784).

Urus niaga perniagaan itu melibatkan kontrak antara Lum Chang Building Contractors (Lum Chang) dan Penguasa Pengangkutan Darat (Land Transport Ministry/LTA), bagi penambahan dan pengubahsuaian Stesen Tanah Merah serta jejambat sedia ada.

Firma itu juga telah memperoleh projek awam, bangunan dan infrastruktur berbilion dolar di Singapura termasuk menjadi kontraktor utama stesen Bukit Panjang di sepanjang Laluan Downtown.

Kes itu telah mencengkam Singapura, sebagai hab kewangan utama Asia yang berbangga dengan kerajaan yang bersih dan jarang melibatkan rasuah.

Iswaran, 61, menafikan pertuduhan itu menurut laporan media tempatan.

Dia pada mulanya ditahan pada Julai tahun lalu dan didakwa memperoleh sogokan bernilai S$384,340 (RM1,349,813.96) daripada taikun hartanah Ong Beng Seng, sebahagiannya untuk memajukan kepentingan perniagaan Ong.

Helaian caj menunjukkan sogokan termasuk tiket perlawanan bola sepak, muzikal, penerbangan dengan pesawat peribadi Ong dan tiket ke Grand Prix Formula 1 Singapura. Iswaran adalah penasihat kepada jawatankuasa Grand Prix, manakala Ong memiliki hak untuk perlumbaan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube