Bikesrepublic

Ada tak Helmet yang Senyap Sepenuhnya?

Terdapat beberapa aspek penting yang kami cari apabila kami membeli topi keledar (helmet) motosikal: Gaya, keselamatan, ciri, keselesaan, harga, walaupun tidak semestinya mengikut susunan itu. Terdapat satu lagi faktor: Bunyi angin. Atau lebih ideal, helmet yang senyap sepenuhnya. Adakah itu suatu kemungkinan?

Apa akan jadi jika telinga kita sering didedahkan kepada bunyi bising?

Pendedahan berterusan kepada paras bunyi angin yang sangat tinggi mengakibatkan akibat yang teruk seperti kehilangan pendengaran yang kekal. Dan tiada alat bantu pendengaran dan jumlah pembedahan boleh mengembalikan pendengaran itu.

Masalahnya ialah kerosakan pendengaran menjalar secara beransur-ansur tetapi gejala awal termasuk telinga berasa “tersumbat.” Jika tidak dikawal, kerosakan ini akan berterusan sehingga telinga mula berdering, satu keadaan yang dipanggil tinnitus. Tinnitus tidak boleh disembuhkan.

Selain itu, bunyi angin mengalihkan perhatian anda daripada menumpukan perhatian sepenuhnya pada penunggangan anda, selain meletihkan anda dengan lebih cepat.

Oleh itu, adakah terdapat helmet yang senyap sepenuhnya?

Undang-undang berkata TIDAK BOLEH

Secara terang-terangan, peraturan topi keledar tidak membenarkan helmet yang senyap sepenuhnya. Lihat gambar di bawah yang merupakan halaman yang diambil daripada peraturan ECE R22 berkaitan dengan ujian helmet.

Per Perenggan 6.4.5 menyebut:

Helmet tidak boleh menjejaskan keupayaan mendengar pemakai secara berbahaya.

Dalam erti kata lain, topi keledar tidak boleh menapis bunyi persekitaran dan meletakkan pemakainya dalam suatu “gelembung ketenangan.” Ia adalah untuk tujuan keselamatan seperti yang anda bayangkan kerana deria bunyi memastikan kita selamat contonya memberitahu kita jika terdapat kenderaan berdekatan. Selain itu, kami boleh mendengar nota enjin tentang masa untuk menukar gear atau mengukur kelajuan kami.

Namun…

Sebenarnya, pembuat topi keledar premium sudah pun mempunyai teknologi untuk menghasilkan helmet yang senyap. Tetapi kerana ia berbahaya untuk berbuat demikian, terdapat cara lain untuk membuat topi keledar yang mengurangkan bising sebanyak mungkin dengan:

  1. Memastikan pemakaian yang lebih tepat mengurangkan ruang untuk udara bergerak di dalam topi keledar. Selain itu, terdapat juga helmet dengan penutup dagu yang mengurangkan aliran udara dari bawah topi keledar.
  2. Kekedapan visor yang lebih baik dengan pengedap getah di sekeliling bukaan helmet menghalang angin masuk. Manfaat sampingan ini juga menghalang air daripada memasukki helmet.
  3. Ciri aerodinamik yang lebih baik mengurangkan atau menghapuskan pergerakan topi keledar akibat tekanan udara pada kelajuan tinggi, dan untuk meningkatkan keselamatan dan keselesaan pemakai. Helmet yang “licin” secara aerodinamik juga mengurangkan tekanan pada otot leher pemakai. Kelebihan ini ialah helmet yang lebih senyap.

Penutup

Terdapat cara di mana pemakai boleh mengurangkan bunyi bising, memandangkan ketiadaan topi keledar yang senyap sepenuhnya. Salah satunya adalah dengan memakai penyumbat telinga. Terdapat penyumbat telinga “pintar” yang menapis frekuensi dan bunyi yang berbahaya sambil membenarkan bunyi penting tertentu seperti percakapan, nota enjin, beberapa bunyi persekitaran melaluinya. Penulis ini sudah terbiasa memakai penyumbat telinga sehingga dia tidak boleh menunggang tanpanya. Memotong bunyi angin membantu menumpukan perhatian pada menunggang juga.

Satu lagi caranya sudah tentu dengan memakai topi keledar muka penuh (full-face). Adalah tidak masuk akal untuk membandingkan bunyi angin dalam topi keledar muka terbuka (open-face) dengan topi keledar muka penuh.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan