Bikesrepublic

50,000 Pengunjung Dijangka Meriahkan RXZ Fighter

Dianggarkan seramai 50,000 peminat permotoran dari seluruh negara akan memeriahkan program RXZ Fighter yang julung kalinya akan diadakan di Serambi Teruntum, Kuantan, Pahang selama dua hari, bermula Jumaat, 1 Mac 2024. Acara akan berlangsung dari 7 pagi hingga 5 petang pada hari Sabtu, 2 Mac 2024.

Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi dan Multimedia, Belia, Sukan dan Badan-badan Bukan Kerajaan negeri, Fadzli Mohamad Kamal berkata, acara RXZ Fighter itu diharap mencapai objektif itu.

Katanya, RXZ Fighter dianjurkan Kerajaan Pahang dengan kerjasama Kelab-Kelab Sukan dan Rekreasi Komuniti Parlimen Bera serta menyediakan pelbagai program sepanjang dua hari itu. “Antara pengisian ialah solat Subuh macam Jumaat bersama peminat permotoran, pameran permotoran dan jualan.”

Acara solat Subuh tersebut dianjurkan bersama dengan Masjid Negeri Sultan Ahmad 1 dan akan berlangsung pada Sabtu, 2 Mac 2024.

“Program juga mendapat kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi memantau keadaan lalu lintas, termasuk memberikan taklimat berkaitan keselamatan permotoran.

“Kami harap peminat permotoran, terutama yang menunggang RXZ ke Kuantan, mematuhi peraturan jalan raya demi menjaga keselamatan bukan sahaja diri sendiri, malah pengguna lain,” katanya.

Menurut ciapan di akaun Facebook RXZ Fighter – Official, acara itu turut menawarkan hadiah utama cabutan bertuah menarik, iaitu 2 buah Yamaha RX-Z. Kedua-dua motosikal ini turut akan dihiasi dengan corak airbrush.

Pihak pengajur acara turut menegaskan bahawa mereka tidak akan mengadakan serta menggalakkan pertandingan dan kelakuan seperti “rem” enjin motosikal di stesen minyak, melanggar lampu isyarat, menunggang dengan melulu, membuat lagak ngeri wheelie (mengangkat roda depan motosikal), menutup jalan raya oleh “marshal” dan para peserta.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan