Bikesrepublic

Tol Percuma Kekal Dua Hari bagi Hari Raya Aidilfitri

Pemandu di Malaysia akan menikmati tol percuma untuk dua hari di lebuh raya semasa Hari Raya Aidilfitri. Bagaimanapun, kerajaan tidak akan melanjutkannya lebih dari itu.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Ahmad Maslan menjelaskan mereka tidak akan melanjutkannya kerana kerajaan sudah memperuntukkan RM37.6 juta untuk menampung pengecualian itu. Jumlah itu akan dibayar kepada 33 syarikat konsesi lebuh raya.

“Ia kira-kira RM19 juta sehari. Ini adalah keputusan Kabinet dan ia muktamad,” katanya selepas meninjau persiapan PLUS Malaysia Bhd untuk Hari Raya Aidilfitri di Menara Korporat Persada PLUS di sini semalam.

Pada Khamis, Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi mengumumkan bahawa kerajaan telah meluluskan tempoh dua hari bebas tol pada 8 dan 9 April untuk pengguna kenderaan persendirian Kelas 1 di lebuh raya sempena Hari Raya. Langkah yang sama turut dilakukan semasa Tahun Baru Cina pada Februari tahun ini.

Ahmad Maslan menambah bahawa PLUS menjangkakan trafik harian kira-kira 2.1 juta kenderaan semasa cuti perayaan. Hari-hari yang paling sibuk yang dijangkan ialah 5, 6, 9, 12, 13, dan 14 April, berbanding 1.82 juta pada hari puncak biasa.

PLUS bersedia untuk menempatkan lebih 4,500 kakitangan di lebuh rayanya untuk memastikan tindak balas pantas dalam tempoh tersebut.

“PLUS mempunyai 70 kakitangan pada waktu puncak harian di pusat pemantauan trafiknya untuk memantau, mengumpul dan menyebarkan maklumat trafik terkini serta menyelaras bantuan kepada pengguna lebuh raya.

“Pemandu perlu merancang perjalanan mereka menggunakan jadual perjalanan digital yang terdapat pada aplikasi MyPLUS-TTA,” kata Ahmad Maslan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan