Bikesrepublic

Peugeot Akan Memperkenalkan Moto Kapasiti Tinggi?

– Peugeot adalah salah satu syarikat motosikal tertua di dunia, bermula pada tahun 1898 dengan pengeluaran mesin pertama mereka.

– Selepas tempoh yang panjang dimana syarikat itu hanya menghasilkan skuter, jenama tersebut kembali ke motosikal “sebenar” pada tahun 2022 dengan pengenalan PM-01 dalam varian 125cc dan 300cc.

– Kelihatan terdapat rancangan untuk memperluaskan rangkaian tersebut, dan Peugeot telah mengemukakan permohonan cap dagang di Kesatuan Eropah untuk nama-nama PM-02, PM-03, dan PM-05, yang semuanya ditujukan secara khusus untuk digunakan pada motosikal.

– Nama Peugeot bermula pada awal 1800-an. Asal-usul syarikat bermula pada tahun 1810 sebagai kilang keluli, dan seperti banyak syarikat lain, ia berkembang ke perdagangan basikal, kereta, dan motosikal seiring dengan perkembangan teknologi.

– Kembali pada tahun 2014, pegangan majoriti dalam bahagian motosikal dan skuter Peugeot telah dijual kepada Mahindra dari India, dan selebihnya juga dimiliki oleh pemilik yang sama pada tahun 2019, memutuskan hubungannya dengan induk asalnya.

– Pada tahun 2023, Mahindra menjual pegangan majoriti kepada firma ekuiti Mutares di Munich, yang mengawal jenama itu hari ini.

– Walaupun diumumkan pada tahun 2022, model PM-01 300 yang lebih besar, dikuasakan oleh enjin satu silinder 29 hp, 292cc dari China, dijadualkan untuk pengeluaran pada tahun ini, dengan Peugeot memberi keutamaan kepada versi 125cc.

– Kedua-dua model kelihatan hampir serupa, dengan reka bentuk lampu hadapan yang berbeza yang mengingati cakar singa singa yang menjadi maskot Peugeot.

– Enjin dalam PM-01 300 dikeluarkan oleh Qianjiang, dan pada dasarnya merupakan versi besar enjin yang digunakan dalam cruiser QJiang Honor 250 249cc syarikat China.

– Terdapat spekulasi bahawa motosikal berikutnya Peugeot, PM-02, PM-03, dan PM-05, seperti yang dinyatakan dalam permohonan cap dagang, akan merangkumi motosikal dengan kapasiti yang lebih besar dan multicylinder.

– Apa yang diketahui dengan pasti adalah bahawa permohonan cap dagang itu dibuat selepas pemilik semasa mengambil alih kawalan syarikat, jadi mereka bukan sisa-sisa rencana yang dibuat semasa Mahindra menguruskan jenama itu.

– Sejak pengambilalihan Mutares, Peugeot juga membina kerjasama dengan pembuat motosikal elektrik Perancis, DAB Motors, berjanji untuk menghasilkan secara besar-besaran motosikal elektrik DAB dengan memanfaatkan kepakaran pengeluaran Peugeot, sementara Peugeot akan dapat membuat rangkaian motosikal elektrik sendiri menggunakan teknologi DAB Motors, meningkatkan kemungkinan bahawa satu atau lebih nama cap dagang baru itu mungkin digunakan untuk motosikal elektrik.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube