Bikesrepublic

Pesaing Segmen ADV, QJMotor SRT800 Kini Di Malaysia – Dari RM38,888

Selepas kejayaan memperkenalkan QJMotor SRK600 baru-baru ini, MForce Bike Holdings terus memperkembangkan jenama QJMotor di pasaran negara menerusi SRT800.

QJMotor SRT800 merupakan motosikal segmen ‘adventure tourer’ yang diperkenalkan untuk pasaran Malaysia dengan harga bermula dari RM38,888 bagi varian standard dan RM42,888 bagi varian X.

Dikuasakan enjin parallel-twin 754cc DOHC, motosikal ini menawarkan 75.1hp pada 8,000rpm dan 67Nm pada 6,5000rpm dengan kuasa disalurkan ke tayar belakang menerusi transmisi 6-kelajuan.

Antara ciri ditawarkan SRT800 dan SRT800X adalah seperti berikut:

  • fork depan USD boleh laras
  • penyerap hentakan belakang jenis ‘shock linkage’ boleh laras
  • cakera brek 320mm depan dan 260mm belakang
  • kaliper brek Brembo
  • Anti-lock Braking System (ABS) dwi-saluran
  • klac Assist & Slipper

Selain daripada itu, QJMotor SRT800 juga didatangkan dengan ciri elektronik lain antaranya paparan skrin TFT berwarna serta pengecas USB.

Sebagai sebuah motosikal ADV, kedua-dua varian menawarkan tangki 18.5L sekaligus menjanjikan tunggangan jarak jauh.

Bagaimanapun, perbezaan ketara bagi kedua-dua varian menyaksikan SRT800X didatangkan dengan rim jenis spoke 19-inci depan (rim aloi 17″ pada varian Standard), luggage (top box dan panniers) serta ketinggian tempat duduk pada 835mm (berbanding 810mm pada Standard).

Menurut MForce, SRT800X didatangkan dengan pilihan warna Navy Blue dan Cadmium Green manakala varian standard menawarkan warna Stone Grey dan Passion Red.

Orang ramai yang berminat sudah boleh membuat tempahan di pengedar sah MForce seluruh negara dengan motosikal tersebut akan mula dipasarkan pada pertengahan Julai ini.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan