Bikesrepublic

Majoriti Helmet Motosikal dan Basikal Kanak-kanak di Malaysia Gagal Piawaian Keselamatan

Walaupun kita sebagai dewasa memahami kepentingan memakai helmet (topi keledar) ketika kita menunggang motosikal, kajian yang dijalankan mendapati kebanyakan helmet motosikal dan basikal kanak-kanak di Malaysia gagal piawaian keselamatan.

Tinjauan itu dijalankan bersama Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Kelab Marsyal Keselamatan Jalan Raya Malaysia (RSMC).

Topi keledar motosikal kanak-kanak

Kedua-dua badan itu telah membeli 10 topi keledar kanak-kanak dari kedai runcit, dengan tambahan 10 daripada platform dalam talian. Topi keledar itu kemudiannya dihantar ke Institut Penyelidikan Piawaian dan Perindustrian Malaysia (SIRIM) untuk ujian.

Keputusan ujian membimbangkan. Daripada kumpulan terdahulu, hanya 5 yang lulus standard keselamatan. Kumpulan yang dibeli dalam talian lebih teruk kerana 7 gagal.

Semua topi keledar telah diuji terhadap piawaian topi keledar MS 1-2:2023 baharu. Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) dan dan SIRIM telah mencadangkan untuk melaksanakan piawaian baharu itu.

Topi keledar basikal kanak-kanak

Bagi topi keledar basikal kanak-kanak pula, 11 dibeli dari kedai runcit dan 10 lagi dari kedai dalam talian. Mereka juga dihantar ke SIRIM untuk ujian piawaian topi keledar basikal MS 1763: 2004 semasa.

6 daripada kedai runcit gagal manakala 7 daripada kedai dalam talian gagal.

MMA dan RSMC menyatakan bahawa peruncit pada umumnya mengetahui keperluan standard untuk topi keledar motosikal kanak-kanak tetapi tidak begitu untuk topi keledar basikal kanak-kanak.

Keadaan yang membimbangkan

“Sesetengah peruncit tidak mengetahui kualiti topi keledar yang mereka jual. Beberapa peruncit secara lisan mengatakan topi keledar itu memenuhi piawaian sedangkan tiada label pada topi keledar.

“Sesetengah topi keledar yang dijual mempunyai label QC yang membayangkan bahawa ia memenuhi piawaian pengeluar,” kata kenyataan itu.

Ia menambah bahawa majoriti topi keledar basikal tidak mempunyai label pensijilan piawaian manakala sesetengahnya mempunyai label piawaian asing yang boleh diterima, seperti piawaian USCPSC dan EU.

“Sesetengah topi keledar dilabel ‘mainan’. Ada yang nipis,” katanya.

MMA dan RSMC menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan bagi memastikan semua topi keledar motosikal dan basikal yang terdapat di kedai runcit dan dalam talian menepati piawaian Malaysia (SIRIM) atau antarabangsa (EC/UN R22).

Mereka juga menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dan memastikan mereka membeli topi keledar motosikal dan basikal yang mengikut piwaian.

MMA berkata ia akan menjemput Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup pada Mei untuk membentangkan penemuan itu kepada kumpulan pengurusan dan membincangkan langkah selanjutnya ke arah melindungi orang ramai daripada topi keledar yang tidak selamat.

Nasihat daripada BikesRepublic.com

Pelaksanaan standard SIRIM baharu akan menjadi perkembangan yang amat dialu-alukan dari segi keselamatan topi keledar, kerana beberapa – jika tidak semua – pengeluar topi keledar tempatan masih mengeluarkan produk yang mematuhi piawaian MS 1:1996 yang terlalu lama.

Sebagai perbandingan, piawaian Eropah yang turut diterima pakai oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kini ECE/UN R22.06 yang berkuat kuasa tahun ini. Piawaian ECE/UN R22.05 sebelum ini telah dilaksanakan pada tahun 2000. Jadi itu menunjukkan kepada anda usia piawaian SIRIM semasa! Terdapat semakan kepada MS 1:2011 namun tidak semua topi keledar tempatan mematuhi perkara ini.

Sekali lagi, beli dan hanya pakai topi keledar yang sama ada diluluskan oleh SIRIM (untuk topi keledar keluaran tempatan) dan/atau oleh ECE/UN R22.05 atau ECE/UN R22.06 (untuk topi keledar import). Topi keledar yang diluluskan oleh DOT sahaja tidak diluluskan untuk dijual di Malaysia melainkan ia mempunyai kelulusan tambahan ECE/UN.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube