Bikesrepublic

Ke mana Pergi Hasil Jualan Nombor Pendaftaran Istimewa?

Salah satu soalan yang sering ditanya oleh pemandu ialah “Ke mana perginya dana daripada jualan nombor pendaftaran istimewa?”

Ke mana perginya dana tersebut?

Pada sesi soal jawab di Parlimen hari ini, Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (PN-Kuala Kangsar) meminta maklumat mengenai hasil yang dijana daripada tawaran bidaan Nombor Pendaftaran Istimewa (NPI). Beliau juga meminta perincian mengenai inisiatif yang dijalankan oleh kementerian dalam menggunakan kutipan NPI dari 2018 hingga 2023.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook menjawab semua hasil yang dijana disalurkan ke dalam Kumpulan Wang Bersepadu Persekutuan. Selain itu, Kementerian Pengangkutan tidak mendapat manfaat daripada hasil jualan nombor plat kenderaan.

Menteri seterusnya menyatakan jumlah hasil jualan nombor pendaftaran khas pada 2023 mencecah RM311.8 juta, termasuk hasil jualan nombor pendaftaran khas berjumlah RM21 juta.

Sebahagian daripada dana itu digunakan untuk menampung yuran ujian memandu bagi kelas B2 motosikal, e-hailing dan lesen teksi, yang memberi manfaat kepada lebih 40,000 belia yang kurang bernasib baik.

Beliau juga menyatakan bahawa 100,000 topi keledar termasuk topi keledar kanak-kanak turut diagihkan secara percuma kepada keluarga yang kurang berkemampuan.

“Inisiatif FLYsiswa akan diteruskan untuk memberi manfaat kepada hampir 60,000 pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah, terutamanya di Sabah, Sarawak, dan Labuan, bersama-sama dengan inisiatif kewangan oleh Perkeso (Pertubuhan Keselamatan Sosial) untuk hampir 50,000 pemandu teksi, pemandu kereta sewa, dan sekolah. pemandu bas,” katanya.

Loke menambah, kementerian baru-baru ini memperkenalkan NPI untuk siri EMAS, dengan jumlah kutipan berjumlah RM17 juta setakat ini.

“Seperti yang dinyatakan sebelum ini, nombor siri GOLD1 telah dibida oleh Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong Malaysia sebanyak RM1.5 juta yang menyumbang kepada hasil kerajaan. Separuh daripada kutipan ini dikembalikan kepada Kementerian Pengangkutan untuk pelaksanaan inisiatif seperti yang dinyatakan, “dia menyerlahkan.

Aktiviti penipuan melibatkan penjualan nombor kenderaan

Soalan tambahan daripada Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) telah dibangkitkan berhubung  dakwaan aktiviti penipuan berkaitan penjualan nombor pendaftaran kenderaan di media sosial.

Menteri menggesa orang ramai supaya hanya membida melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan berhati-hati terhadap pembelian daripada sumber pihak ketiga, bagi mengelak daripada menjadi mangsa skim penipuan.

“Jika anda berhasrat untuk membida, gunakan sistem e-bidaan JPJ kerajaan, elakkan saluran pihak ketiga. Meningkatkan kesedaran adalah penting kerana kami menyasarkan hasil untuk menyumbang kepada dana kerajaan, membolehkan kami melaksanakan lebih banyak inisiatif untuk membantu rakyat,” dia menekankan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube