Bikesrepublic

Kapal Kargo Melanggar Jambatan, 20 Kenderaan Terjunam ke dalam Sungai

Sebuah kapal kargo melanggar jambatan dan menyebabkannya runtuh, di Baltimore, Amerika Syarikat. Laporan menganggarkan 20 kenderaan terjunam ke dalam sungai di bawah jambatan.

Sebuah video yang tular di internet menunjukkan kapal tersebut, Dali, kehilangan kuasa dua kali dan mengakibatkannya hilang kawalan. Ia juga jelas dalam video itu terdapat kepulan asap hitam daripada cerobong asap kapal apabila ia hidup semula selepas gelap buat kali pertama, mungkin disebabkan oleh pengemudi kapal itu cuba mengundur kapal dengan kuasa penuh.

Bagaimanapun, Dali berlanggar dengan salah satu penyokong Jambatan Francis Scott Key itu dan menyebabkannya terputus di beberapa bahagian.

Terdapat juga laporan bahawa pengemudi kapal itu telah menghubungi pihak berkuasa pelabuhan yang menyatakan bahawa kapal itu berada di luar kawalan. Malangnya, pihak berkuasa tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk bertindak balas untuk menghalang lalu lintas dan mengosongkan jambatan.

Peta laluan yang diterbitkan dalam The Virginian Pilot menunjukkan bahawa kapal itu telah bergerak dengan kelajuan hanya 7 knot (13 km/j).

Perjalanan kapal Dali – The Virginian Pilot

Tragedi itu berlaku pada kira-kira jam 1.30 pagi, waktu tempatan, mujurlah beberapa jam sebelum jambatan itu sesak dengan lalu lintas pagi yang sibuk.

Usaha mencari dan menyelamat sedang dijalankan, tetapi setakat ini, hanya dua orang daripada kru pembinaan telah ditarik keluar dari air sejuk dengan enam masih tidak dapat dikesan.

Foto oleh WJLA melalui AP

Dali telah meninggalkan Pelabuhan Baltimore ke Colombo, Sri Lanka di bawah bendera Singapura. Ia diuruskan oleh Synergy Marine Group dan dimiliki oleh Grace Ocean Private Ltd. tetapi disewa oleh konglomerat perkapalan Denmark Maersk untuk membawa kargo pelanggan mereka. Tiada krew dan kakitangan Maersk berada di dalamnya.

Jambatan itu dibuka pada tahun 1977 dan dinamakan sempena penulis lagu kebangsaan Amerika “The Star-Spangled Banner.” Ia merupakan jalan raya utama yang merentangi Sungai Patapsco.

All pictures by AP.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan