Bikesrepublic

BMW Automated Shift Assist Diperkenalkan

Sistem kotak gear automatik pada motosikal bukanlah perkara baru, terutamanya di kalangan motosikal berkapasiti kecil. Bagaimanapun, pengeluar mula melengkapkan motosikal mereka dengan sistem sedemikian sejak akhir-akhir ini. Yang terbaru ialah BMW Automated Shift Assist.

Sistem BMW, bagaimanapun, mempunyai satu perbezaan utama berbanding sistem DCT daripada Honda. Walaupun sistem DCT mengetepikan tuil gear dan ditukar kepada butang pada bar hendal, sistem BMW mengekalkan tuil gear kaki. Satu-satunya persamaan ialah ketiadaan tuil klac.

Sistem ini menggunakan dua mod, ‘M’ dan ‘D’. Dalam mod M (manual), penunggang masih menggerakkan tuil gear dan memutuskan bila mereka mahu menukar gear motosikal sama ada ke atas atau ke bawah. Di dalam mod D (drive) pula, penukaran gear ke atas dan ke bawah berfungsi secara automatik dan dikawal oleh ECU kotak gear.

Pembuat Jerman itu berkata bahawa sistem itu adalah untuk “Memudahkan perjalanan anda”, dengan menggunakan klac automatik dan mekanisme penukaran gear, tanpa “mengorbankan cara penukaran gear yang penting secara emosi.”

Bagaimana ia berfungsi
  • Dua penggerak elektromekanikal mengautomasikan klac dan penukaran gear transmisi enam kelajuan, bermakna tuil klac tidak diperlukan.
  • Ia membolehkan anda memecut seperti skuter dengan hanya memutar pendikit.
  • Klac digerakkan secara automatik sebaik sahaja anda berhenti semula.
  • Permintaan pertukaran gear daripada penunggang dihantar ke unit kawalan melalui sensor tuil pertukaran gear.
  • Penderia tambahan mengukur putaran aci input penghantaran dan kedudukan klac.
  • Data ini disalurkan kepada Unit Kawalan Transmisi (TCU), yang, bersama-sama dengan ECU motosikal bagi menentukan berapa banyak tekanan klac yang perlu digunakan untuk membolehkan penukaran gear berlaku.

BMW tidak mengumumkan model mana yang akan menerima ciri ASA, walaupun grafik menunjukkan enjin Boxer, dan gambar menunjukkan butang pada bar hendal GS. Walau bagaimanapun, ia menambah 2kg pada motosikal berbanding sistem konvensional justeru S 1000 RR dan M 1000 RR berkemungkinan besar masih mengekalkan transmisi tradisional (syukur!).

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan