Bikesrepublic

Azlan Shah Berkemungkinan Bersara Awal dari Peringkat Asia

Pelumba motosikal negara, Azlan Shah Kamaruzaman mungkin terpaksa bersara awal daripada perlumbaan aktif di pentas Asia.

Ketika ditemui oleh Harian Metro, Azlan mendedahkan bahawa dia belum menerima jawapan mengenai penyertaan pasukannya di dalam Kejohanan Motosikal Asia (ARRC) 2024. Ini kerana pasukannya sekarang, TKKR Racing Team berkata di Facebook baru-baru ini bahawa mereka tidak berjaya mendapatkan penaja untuk musim 2024, sekali gus menimbulkan keraguan masa depan mereka dan Azlan.

“Saya akan bersara awal daripada saingan Asia jika tidak menerima tawaran. Saya sudah pun meletakkan sasaran untuk berlumba di peringkat Asia sehingga umur 40 tahun,” katanya.

“Secara realistiknya, pasukan lain lebih suka mengupah pelumba muda berbanding yang sudah tua. Badan saya tidak sekuat sekarang… Saya masih boleh bersaing tetapi saya memerlukan usaha dua kali ganda untuk bersaing dengan pelumba muda khususnya daripada segi stamina.”

Secara lebih positif, Azlan mungkin akan beralih kepada perlumbaan dalam Kejohanan Endurance Dunia (EWC) pada 2025 sekiranya penyertaan ARRC tahun ini tidak menjadi kenyataan. Dia telah pun berlumba di Suzuka 8-Hour Endurance 2023 sebagai sebahagian daripada kalendar EWC dalam kelas Formula EWC dengan Frontier Racing.

Azlan mempunyai pengalaman yang mengagumkan, setelah memenangi beberapa gelaran superbike kebangsaan sebagai penunggang untuk Chia PJ Kawasaki, serta pernah mengambil bahagian dalam Kejohana Moto2 Dunia dari 2013 hingga 2015. Beliau juga merupakan juara kelas ASB1000cc yang julung kalinya dalam ARRC pada 2019, sebagai pelumba untuk pasukan ONEXOX TKKR SAG ketika itu. Beliau kini memiliki AS25 Academy Racing Team yang mengambil bahagian dalam kategori WIRA dalam Kejuaraan Petronas Cub Prix Malaysia.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube