Bikesrepublic

Berang Dengan Pemandu Mabuk, Rakyat Malaysia Lancar Petisyen Haramkan Arak

Gambar hiasan

Memandu dalam keadaan mabuk merupakan senario yang membahayakan bagi setiap pengguna jalan raya.

Bagaimanapun, saban tahun kes kemalangan melibatkan pemandu mabuk dan khayal sering kali berlaku dan baru-baru ini seorang petugas bank – yang baru saja menyambut hari lahir – meninggal dunia susulan dilanggar pemandu mabuk.

Tidak hairanlah rata-rata rakyat Malaysia menggesa agar peraturan dan perundangan sedia ada diperketatkan agar kejadian seumpama itu tidak berulang.

Antara cadangan diutarakan adalah mengenakan tindakan yang lebih keras terhadap pemandu mabuk di samping mencadangkan agar penjualan arak di Malaysia diharamkan serta-merta.

Baru-baru ini beberapa rakyat Malaysia telah bertindak melaksanakan petisyen di Change.org untuk mengharamkan penjualan arak seluruh Malaysia.

Ketika ini lebih 19 ribu individu telah pun menyatakan sokongan mereka terhadap pengharaman ini.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube