Bikesrepublic

Aprilia Tuono 125, RS125 Dirombak untuk 2025

Walaupun rangkaian model Aprilia di Malaysia agak besar, sebenarnya terdapat beberapa model yang tidak dijual di sini, iaitu Aprilia Tuono 125, RS125, RX125, dan SX125. Namun mereka ini boleh didapati di Eropah terutamanya kerana benua itu mempunyai peraturan lesen A1 dan A2. Mereka nampaknya laris di sana dan Aprilia telah menyegarkannya untuk 2025.

Bermula dengan enjin, loji kuasa satu silinder, empat injap, penyejuk cecair (dikongsi antara empat model) kini telah dibaik pulih untuk memenuhi piawaian Euro5+. Enjin itu menghasilkan 14.8hp pada 10,500rpm dan 11Nm pada 8500rpm, yang pada had peraturan lesen A1. Sebagai perbandingan, keluaran kuasa enjin Aprilia 125cc terletak di antara Yamaha 135LC (12hp) dan Y15ZR (15.1hp).

Aprilia RS125

Pasangan yang lebih sporty dalam empat sekawan itu, iaitu sportbike RS125 dan Tuono 125 yang naked terus menggunakan kerangka aluminium berkembar sama seperti sebelum ini. Mereka satu-satunya motosikal dalam kelas mereka yang tidak menggunakan kerangka keluli. Ia didatangkan dengan fork terbalik, lengan ayun aluminium, kaliper brek depan yang dipasang secara jejari, dan lampu LED.

Pilihan warna untuk setiap satu kini ialah Kingsnake White atau Cyanide Yellow untuk RS125, dan Viper Yellow atau Mamba Grey untuk Tuono 125.

Dua lagi varian dalam barisan Aprilia 125 ialah supermoto SX125 dan motosikal lasak RX125. Yang pertama menggunakan roda depan dan belakang 17 inci, manakala yang kedua mempunyai roda hadapan 21 inci dan roda belakang 18 inci. Kedua-dua ini menggunakan kerangka keluli. Kedua-dua mesin datang dalam warna Cubozoa White atau Varanus Black.

Harga untuk Aprilia Tuono 125, RS125, SX125, dan RX125 belum didedahkan. Tertanya-tanya jika ini akan berada di Malaysia suatu hari nanti.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube